Manj je več

Naziv aktivnosti:
Podpora in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine, operacija sodelovanja Manj je več.

Povzetek:

Operacija ˝Manj je več˝ naslavlja več nivojev skrbi za okolje, varovanja okolja, zmanjševanja in ponovne rabe plastičnih odpadkov, prilagoditve kmetijstva podnebnim spremembam, zagotavljanje trajnostne proizvodnje hrane, prehranske varnosti, trajnostne predelave hrane in trajnostne porabe hrane, zmanjšanje količine zavržene hrane. Naslov operacije ˝Manj je več˝ je pomenljiv in ima več podnaslovov, pomeni manj plastičnih odpadkov, več kompostnikov za gospodinjstva, manj odpadne hrane, večja kakovost hrane, manj obdelave tal s težkimi stroji, več vezave CO2 iz zraka v tla, manj toplogrednih plinov, večja kakovost življenja. Predvideva tako neposredne vplive na zmanjšanje odpadkov, njihovo reciklažo, zmanjšanje odpadne hrane in ostankov hrane, izboljšanje strukture tal, in
prenos znanja na območju partnerstva, ter aktivnega vključevanja ranljivih skupin. V operacijo je vključenih 5 slovenskih LAS-ov (LAS Bogastvo podeželja, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS S CILjem, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Ovtar Slovenskih goric) in en tuj LAS iz Irske.

Cilji:

  • Ozavestiti prebivalstvo o načinih uporabe ostankov hrane in zmanjšanju količin odpadne hrane,
  • Ozavestiti prebivalstvo o možnostih, prilagoditve lastne pridelave podnebnim spremembam,
  • Prenos primerov dobrih praks z implementacijo znanja
  • Mlade naučiti o pomenu prehranske samooskrbe in pripravljanju zdravih obrokov iz lokalnih sestavin, ter o pomembnosti ločevanja odpadkov in kompostiranja nastalih bioloških odpadkov.
  • Preprečiti neustrezno zbiranje odpadnega olja, kot nevarnega odpadka, s primerno infrastrukturo.
  • Ozavestiti prebivalstvo o pomembnosti kratkih dobavnih verig in uživanju ekološke hrane
  • Za potrebe kratkih verig uporabiti povratno embalažo – za zmanjšanje vplivov na okolje, trajnostni vidik (ogljični, okoljski odtis).
  • Uspešno vodena in zaključena operacija.

Glavne aktivnosti za doseganje ciljev:

  • Nakup sejalnice za kompost – naložba OKP Rogaška Slatina: S sejalnim strojem pripravimo kompost za končno uporabo. Kompost s pomočjo sejalnice skozi grobo sito presejemo na želeno granulacijo. Dele, ki niso razpadli vrnemo v proces razkrajanja, presejan kompost pa uporabimo tako, da ga potresemo po površini zemlje, uporabimo ga pri presajanju rož, sadnega drevja in drugih večjih rastlin;
  • Nadgradnja spletne strani s ponudniki lokalnih izdelkov;
  • Izdelava digitalne brošure Prilagoditev kmetijske proizvodnje podnebnim spremembam izboljšanje strukture tal in dvig deleža humusa v tleh;
  • Izdelava tiskane in digitalne brošure recepti za pripravo hrane iz ostankov hrane;
  • Izdelava analize o odpadni hrani;
  • Izdelava smernic za izboljšanje tal;
  • Izdelava smernic za zmanjšanje odpadne hrane v različnih tipih gospodinjstev,
  • Posvet o upoštevanju okoljskih, trajnostnih ukrepov pri trženju, povezovanju ponudbe in vključevanju ponudnikov v skupno mrežo trženja lokalnih in ekoloških izdelkov;
  • Zbiranje odpadnega materiala, raziskovanje materiala in izdelava 25 kom Organka – limited edition;
  • Izobraževanje otrok o pomembnosti zbiranja in recikliranja plastike, ter zmanjšanja količin odpadne hrane;
  • Priprava vsebin za skupne smernice za zmanjšanje količin odpadne hrane za vse tipe gospodinjstev, analiza stanja odpadne hrane, organizacija zaključnega dogodka, priprava vsebin za brošuro na temo varstva okolja, izvedba raziskave s kontrolno skupino za zmanjšanje količin odpadne hrane;
  • Promocija operacije in
  • Vodenje in koordinacija.

Pričakovani rezultati:

  • Uspešno izvedena in zaključena operacija;
  • Povezava kmetij v mrežo HUMUS Slovenija;
  • Ozavestiti prebivalstvo o načinih uporabe ostankov hrane in zmanjšanju količin odpadne hrane;
  • Ozavestiti prebivalstvo o možnostih prilagoditve lastne pridelave podnebnim spremembam;
  • Prenesti primere dobrih praks iz SV dela Slovenije na območje ostalih dveh partnerjev;
  • Mlade naučiti o pomenu prehranske samooskrbe in pripravljanju zdravih obrokov iz lokalnih sestavin, ter o pomembnosti ločevanja odpadkov in kompostiranja nastalih bioloških odpadkov;
  • Preprečiti neustrezno zbiranje odpadnega olja, kot nevarnega odpadka, s primerno infrastrukturo;
  • Vključenost ranljivih skupin;
  • Vključenost deležnikov iz vseh treh sektorjev v izvajanje operacije;
  • vključenost več kot 30% deležnikov s področja ekološkega kmetijstva;
  • izmenjava izkušenj, pridobivanje novih znanj ter prenos dobre prakse med območji LAS, implementacija znanja.

Koristi za območje LAS:

  • večja ozaveščenost glede načinov ohranjanja in trajnostne rabe kmetijskih zemljišč na območju
  • partnerskih LAS;
  • širjenje ozaveščanja o pomenu zmanjšanja količin odpadne hrane;
  • Povečanje znanja o pripravi obrokov iz ostankov hrane;
  • Večja ozaveščenost o pomenu ločenega zbiranja odpadnega olja;
  • dvig kvalitete bivanja za lokalno prebivalstvo;
  • prenos znanja in informacij na lokalno prebivalstvo in deležnike;
  • pozitiven vpliv na promocijo in prepoznavnost LAS (s povezovanjem z drugimi LAS-i in aktivnostmi operacije bo LAS bolj prepoznaven tako na ravni Slovenije kot tudi širše; promocija operacije in aktivnosti preko spletne strani in socialnih omrežij bo omogočila širšo prepoznavnost).
Več informacij o programu podeželja najdete na: