Dobitniki blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park

Ob Prazniku kozjanskega jabolka že vrsto let podeljujemo pravico do uporabe blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park. Čeprav je bil uradni del Praznika kozjanskega jabolka odpovedan, smo pravico do uporabe blagovne znamke vseeno podelili trem upravičencem.

BLAGOVNA ZNAMKA SOŽITJE-KOZJANSKI PARK

Kolektivna blagovna znamka Sožitje-Kozjanski park je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo. Proizvodi morajo biti pridelani in predelani na naravi in ljudem prijazen način ter s čim manjšim vplivom na okolje in naravo.  Med nastajanjem, rabo ali po vsebini proizvodi ne smejo biti v nasprotju s poslanstvom zavarovanega območja.

Blagovno znamko Sožitje-Kozjanski park lahko pridobijo kmetje, obrtniki in organizacije, ki delujejo na zavarovanem območju Kozjanskega regijskega parka in biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje.

Do sedaj je pravico do uporabe blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park pridobilo že  22 ponudnikov pridelkov in izdelkov.

V letošnjem letu so pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke dobili:

  • Karmen Gajšek
  • Kmetija Kunej
  • Čebelarstvo Kozmus

KARMEN GAJŠEK – KJE SO TISTE ROŽICE?

Karmen je geografinja in nabiralka, ki pod imenom ”Kje so tiste rožice?” nenehno raziskuje naravno okolje in z uporabo divjih rastlin obuja pozabljeno znanje, ki je nekoč služilo samooskrbnemu načinu življenja. Gospodinjstva so danes polna pakirane eksotike, ki prepotuje tisoče kilometrov, da bi nas nahranila, očistila in očedila, a gre največkrat za produkte okolju in človeku sporne masovne proizvodnje, ki hromi živi svet. Obenem pa: Tudi če bi šlo za vrhunske izdelke – zakaj bi jih uvažali in kupovali, če pa nam tako rekoč rastejo na pragu?

Na podlagi zavedanja pomena in vrednosti lokalne narave Karmen skuša le to ujeti v pripravke za vsakodnevno kakovostno preživetje. Na dnevnem redu je tako priprava DIVJE KULINARIKE, ki je za človeka v povprečju 3-4x bolj krepčilna kakor gojena hrana. Nabrane rastline tudi suši, jih pripravlja za ČAJNE SHRANKE in ustvarja vse vrste drugih čarovnij, ki koristijo preskrbi človeka.

Z veliko strastjo izvaja NABIRALNIŠKE TURE po travnikih, gozdovih in drugih ekosistemih, kjer ljudem omogoča direktno spoznavanje z divjimi užitnimi rastlinami, jim predstavi njihove moči in številne možnosti uporabe. Poleg znanja, ki ga interesenti načrpajo na DELAVNICAH, obenem bogato razvajajo brbončice z divjimi okusi in se s pripravo divje hrane, čaja ali pa mazil, čistil, zdravilnih zvarkov naučijo dobre prakse prenesti v svoj dom. Za boljši jutri zdrave pameti, čvrstega zdravja in lahkih korakov.

KMETIJA KUNEJ

Kmetija Kunej leži na Kozjanskem, natančneje v samem osrčju Kozjanskega parka.

Zgodovina Kmetije Kunej sega stoletja nazaj. Od prednikov so današnji lastniki podedovali kmetijo kot tudi predanost kmečkemu delu in pa najpomembnejše – dobre in preverjene recepte za odlične mesne in druge izdelke.

Tako je Kmetija Kunej na pot predelave in pridelave mesnih izdelkov stopila pred dobrim desetletjem. Na šestnajst hektarjev veliki kmetiji v Gorjanah nad Podsredo je prevzemniku Marku s partnerko Moniko sreča podelila tudi hčer Nino ter sina Tilna in skupaj danes ustvarjajo uspešno zgodbo. Doma vzrejene prašiče, govedo in piščance skoraj v celoti predelajo v izdelke. Trudijo se, da so izdelki čim bolj pristni – dodajo jim le naravne začimbe in kakovosten naravni dim.

Pri njih lahko poskusite široko paleto suhomesnatih izdelkov (domača salama, salama z bučnimi semeni, pikantna salama, domača klobasa, domače hrenovke, mesni sir, suha vratina, svinjska ribica, klobasice in slanina, svinjska mast, domača pašteta, zaseka in drugi namazi. Nudijo pa tudi celoten asortima mesnih izdelkov za kuhanje (šunka, pleče, vratina, krača …).

Prav tako iz lastnega visokodebelnega sadovnjaka pridelujejo domač jabolčni sok, z domačih njiv pa »zeleno zlato« – domače bučno olje in bučno olje s česnom.

ČEBELARSTVO KOZMUS

Čebelarstvo Kozmus se nahaja na sončni strani Pilštanja, v neokrnjeni naravi, med travniki, vinogradi in sadovnjaki. Vodi ga priznan čebelarski strokovnjak dr. Peter Kozmus, ki je raziskovalec, urednik in cenjen čebelarski predavatelj. Poleg tega je podpredsednik svetovne čebelarske organizacije APIMONDIA. Zaposlen je na Čebelarski zvezi Slovenije kjer skrbi za čistost kranjske čebele v Sloveniji. V okviru svojih nalog se udeležuje številnih čebelarskih dogodkov po vsem svetu, kjer na različne načine pomaga čebelarjem in čebelarskim organizacijam. Trenutno je naš največji ambasador slovenskega čebelarstva v svetu!

V čebelarstvu Kozmus imajo glavno vlogo čebele, ki s pridnim nabiranjem nektarja in cvetnega prahu, omogočajo obstoj številnih rastlin in pridelavo različnega sadja in s tem sočasno zbiranje prvovrstnih čebeljih pridelkov. Iz njih v čebelarstvu izdelujejo še ostale izdelke med katerimi je najbolj prepoznan Čebelji zaklad, ki je mešanica medu, cvetnega prahu in propolisa. V čebelarstvu dajejo velik poudarek na ozaveščanju ljudi, zato z veseljem sprejemajo številne obiskovalce, da jim predstavijo čebele, čebelarstvo in širši pomen čebel za obstoj ljudi.