Uspešno pričeli s Praznikom kozjanskega jabolka

POHOD PO TRAVNIŠKIH SADOVNJAKIH in OZNAČITEV PODSREDŠKEGA DREVOREDA.

V nedeljo, 4.10.2020, smo v Kozjanskem parku začeli z vsakoletno prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Tradicionalno se prireditev začne s pohodom po travniških sadovnjakih, tokrat je bil že dvanajsti zapovrstjo, potekal je v okolici Podsrede. Skupina 40 pohodnikov se nas je zbrala pred Domom krajanov v Podsredi, od koder smo se napotili proti Podsredškemu drevoredu. Podsredški drevored je bil zasajen v letu 2019 ob 20-letnici prireditve Praznik kozjanskega jabolka z 20 drevesi jablan sorte carjevič. Vsako drevo ima svojega skrbnika. V nedeljo smo dodali še eno jablano, katere skrbnik bo letos rojeni Leon Konečnik iz Podsrede.

Od drevoreda smo se podali proti Dobravčevemu sadovnjaku, ki je pomemben krajinski element podsredške izjemne kulturne krajine. Pohodniki so tukaj občudovali stara mogočna jablanova drevesa, ki so z obsežnimi krošnjami in debelimi debli in vejami izjemno pomemben življenjski prostor za ptice hkrati pa pomemben vir zdravega sadja.

Naprej smo zavili proti Kukovičičevem mlinu ob reki Bistrici, kjer sta nas prijazno sprejela Toni Kukovičič in njegova hči Špela. Toni nam je pripovedoval o obnovi mlina in nam razkazal notranjost mlina ter razložil delovanje mlinskih koles in mletja. Špela je poskrbela, da so pohodniki poskusili različne vrste kruha, namaze in izvrstna peciva, ki jih je pripravila njena mama Maja.

S prijetnimi vtisi smo nadaljevali pot po dolini potoka Dupla, od koder smo se kar strmo povzpeli do zaselka Zaravno na Gradišču, kjer je kolekcijski sadovnjak Kozjanskega parka. Tu so pohodniki poizkusili letošnji jabolčni sok in izvedeli več o sadovnjaku, v katerem raste kar 115 sort jablan in 60 sort hrušk. Seveda so lahko različne sorte tudi poizkusili. Pot smo nadaljevali proti Starim Svetim goram nad Podsredo. Ob poti smo lahko občudovali izjemne poglede na dolino reke Bistrice, srednjeveški trg Podsreda in grad Podsreda. Iz Starih Svetih gor smo se po lepo obnovljenih kapelicah križevega pota spustili do izhodišča poti In tako pohod zaokrožili.