Svetovni dan ZEMLJE

22. aprila že 50. leto zapored na svetovni ravni obeležujemo Svetovni dan Zemlje.

Letošnje praznovanje je posvečeno ukrepanju proti podnebnim spremembam in zavarovana območja smo tista, ki se trudimo izvesti čim več ustreznih ukrepov.

V Kozjanskem parku smo se praznovanju pridružili pred 22 leti. V sodelovanju z osnovnimi šolami in ob podpori Urada za UNESCO smo se vsako leto doslej spomnili tega pomembnega dogodka. Na praznovanje smo se začeli pripravljati že v marcu z razpisom literarnega natečaja za osnovnošolce in ga nato zaključili 22. aprila. Letošnje leto je praznovanje zaradi epidemije drugačno. Šole so zaprte, druženje je prepovedano. Kljub temu pa pri nas na Dan Zemlje nismo pozabili. Učence smo povabili k risanju okoljskih zgodb, na podstrešju gradu Podsreda pa smo pripravili razstavo fotografij Fotografskega natečaja Kozjansko 2019, kjer je prikazana narava našega zavarovanega območja. Zaenkrat si razstavo lahko ogledate virtualno, takoj, ko bodo razmere dopuščale, pa vas vabimo, dragi obiskovalci zavarovanega območja, da si razstavo ogledate tudi v živo. Prav tako bodo takrat na ogled tudi risbice osnovnošolcev.

Svetovni dan Zemlje ni samo danes. Vsak od nas in vsi skupaj smo odgovorni za dejanja na planetu Zemlja, bodimo odgovorni prebivalci planeta in ga v dobri kondiciji zapustimo prihodnjim generacijam.

VIRTUALNI SPREHOD PO FOTOGRAFSKI RAZSTAVI KOZJANSKO 2019
(avtor posnetka: Mojca Valenčak)

Zahvaljujemo se podjetju ESTET Kozje za prijazno pomoč pri izvedbi razstave (doniran podložni papir).