Kozjanski vodotoki bogatejši za 82 sadik hrasta

Zavod RS za varstvo narave je partner v projektu Vezi narave, katerega glavni namen je izboljšati življenjski prostor izbranim ciljnim vrstam projekta, kot so vidra, hrošči, metulj cekinček in dvoživke.

foto Mario Jurina

V okviru projekta so območje ob vodotokih Kozjanskega popestrili s sadikami hrasta-doba. Zasadili so kar 82 sadik, ki bodo popestrila odprto krajino. Ko bodo drevesa zrasla bodo nudila senco in zatočišče živalim, branila zemljo pred vetrom in ujmami. Ljudje se bodo lahko ustavili, posedli in osvežili v senci mogočnih hrastov. Seveda do takrat bo preteklo še veliko let.

Starejšim, debelejšim hrastom (17 v območju vodotokov Kozjanskega) so zagotovili obstoj naslednjih 15 let, saj jih v tem času lastniki ne bodo posekali. V svoji veličini predstavljajo življenjski prostor pticam, netopirjem, hroščem in drugim žuželkam. V vročih poletnih dneh pod njimi najdejo zavetje sence ljudje in druge manjše ter večje domače živali.

foto Mario Jurina

Za sodelovanje pri aktivnostih projekta Vezi narave se Zavod RS za varstvo narave izredno zahvaljuje prebivalcem Kozjanskega parka.