Za nami je vrhunec 20. Praznika kozjanskega jabolka

Za nami je višek jubilejnega 20. Praznika kozjanskega jabolka o katerem lahko zopet govorimo le v presežkih. Podsreda je v teh dveh dneh pokala po šivih. Ocenjujemo, da si je sejemsko dogajanje ogledalo okoli 20.000 obiskovalcev.

Letos je je na 155 stojnicah predstavljajo preko 176 razstavljavcev. Poudarek sejemske ponudbe je na izdelkih, ki so pridelani in izdelani na sonaraven način. Predstavljali so se številni ponudniki s hrano in pridelki, tradicionalni obrtniki, umetniki, lokalna društva, projekti, šole, vrtci, javni zavodi in zavarovana območja.

Slavnostno odprtje smo v soboto, 12. oktobra ob 10. uri pričeli z Zdravljico. Vse prisotne je nagovorila  direktorica Kozjanskega parka ga. Mojca Kunst, županja občine Kozje ga. Milenca Krajnc, predsednik Turistične zveze Slovenije g. Pavle Hevka in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek. Uradno je 20. Praznik kozjanskega jabolka z nagovorom odprl minister za okolje in prostor g. Simon Zajc. Odprtje so popestrili mladi glasbeniki.

Po odprtju smo podelili kolektivno blagovno znamko Sožitje-Kozjanski park, ki so jo letos prejeli Ekološka Kmetija Omerzu, Osnovna šola Koprivnica, Sandi Šmalčič in Polona Šergon.
Znamka je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo.

Na sadjarskem tronu pri upravi Kozjanskega parka smo nato ustoličili Carjeviča leta 2019, ki je tokrat postal g. Franca Lupšina iz Hrastja ob Bistrici. Naziv Carjevič prejme najbolj skrben gospodar v svojem visokodebelnem travniškem sadovnjaku za tekoče leto in ga podeljujemo že od leta 2009 dalje.

Ob 12. uri se je na trgu Podsreda pričelo tekmovanje v peki “štrudla” za naziv “Štrudlmojstr-ca 2019”. Letos je sodelovalo 10 ekip, med njimi dijaki, društva, mediji in nekateri predstavniki sponzorjev. 

5 članska komisija v sestavi: g. Dušan Andrej Kocman – predsednik, ga. Jasmina Resnik (Domača Pekarna Resnik), minister za okolje in prostor g. Simon Zajc, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek in predstavnica Kozjanskega parka ga. Nataša Ferlinc Krašovic je imela zelo zahtevno delo. Poleg videza, oblike, okusa in polnila se je ocenjevala tudi dekoracija. Krožniki so bili res izvirno okrašeni, jabolčni “štrudli” pa zelo okusni.

Zmagovalni štrudl je spekla ekipa KTI elektronika v sestavi Gregor Ivačič in Martin Kos Strašek, ki je bila obenem tudi edina moška ekipa na letošnjem tekmovanju.Drugo mesto je zasedlo Slovensko društvo za celiakijo z ekipo, ki sta jo sestavljali Ivica Milat in Majda Jurše, tretje mesto pa je pripadlo ekipi “Veseli štrudl” v sestavi Katja Jelen in Anja Furman.

V Slovensko-bavarski hiši v Podsredi sta bili na ogled dve razstavi. Razstava »Stare sorte jabolk« je že tradicionalna in letos je na njen kljub slabi letini razstavljenih 41 različnih sort sadežev iz kozjanskih visokodebelnih travniških sadovnjakov. 

Fotografska razstava “Kozjanske ptice” pa simbolično predstavlja 20 različnih ptic našega zavarovanega območja. Njihovo oglašanje lahko obiskovalci poslušajo na zvočni tabli. 

Zraven Slovensko-bavarske hiše pa je bila na ogled tradicionalna razstava gob, ki jo pripravlja Gobarsko društvo Kozjansko – Kozje. 

Celotno sejemsko dogajanje ob Prazniku kozjanskega jabolka je preko celega vikenda kot vsako leto doslej spremljal bogat kulturni program, ki ga soustvarjamo z domačini. Na odru se je letos zvrstilo preko 200 nastopajočih, od ljudskih pevcev in godcev, harmonikarjev, folklornih in glasbenih skupin kot tudi dramski skupini Lesko OŠ Lesično in Kozji rog.

Celo soboto od zgodnjih jutranjih ur se je iz trga Podsreda v živo javljal Štajerski val.

Tekmovalo se je tudi za najdaljši jabolčni olup 2019. Zmagal je večkratni zmagovalec in rekorder Martin Magdalenc, ki je letos olupil 4,37 m dolg olup. Drugo mesto je z 3,63 m dolžine zasedel g. Matija Recko, tretji najdaljši letošnji olup pa je nastal izpod rok ga. Olge Simončič v dolžini 3,28 m.

Pri Slovensko-bavarski hiši se je bilo v soboto med 13.-17. uro s pomočjo Fotobox-a mogoče fotografirati in si brezplačno natisniti spominsko fotografijo.

Od 17. ure dalje se je na nogometnem igrišču v Podsredi odvijal nogometni turnir veteranov v malem nogometu v organizaciji Športnega društva Podsreda.

V večernih urah pa se je na prireditvenem prostoru pod šotorom v Podsredi pričela zabava s skupino Donačka.

Oba dneva so na dvorišču pri upravi Kozjanskega parka potekale otroške ustvarjalne delavnice. Otroci so si lahko izdelali magnetke v obliki jabolk, netopirjev ali ptic, barvali različne pobarvanke, potekala bo tudi poslikava jabolčk na obraze…Ga. Alenka Križnik imela tudi predstavitev knjige za otroke. Delavnice smo izvajali v sodelovanju z Muzej baroka Šmarje pri Jelšah, Mladinskim društvom iz Bistrice ob Sotli in v okviru projekta LIFE Naturaviva.

V nedeljo, 13. oktobra ob 10.30 uri se je 32 navdušenih kolesarjev podalo na družabno kolesarjenje “Z jabko na kolo”, ki ga v sodelovanju z KS-ORANS organiziramo že od leta 2013 dalje.  Rekreativno kolesarjenje je speljano po 14 km dolgi trasi v okolici Podsrede. Za organizacijo, usmerjanje in spremstvo na poti skrbi Kolesarska sekcija Orans iz Bistrice ob Sotli.

Ob 11. uri se je pričel rekreativni tek na grad Podsreda, ki je letos privabil 29 tekačev različnih generacij.  Progo v dolžini 5800 m, ki poteka iz Podsrede do gradu Podsreda in po gozdni poti nazaj v Podsredo je letos v moški absolutni kategoriji prvi premagal Matevž Kunšič. Med ženskami je bila najhitrejša Anita Ban, Maj Pirc pa je bil zmagovalec v kategoriji otroci do 12 let. Geslo teka je »S tekom kozjanskega jabolka v Podsredi do bolj zdravega življenja« in ga že vrsto let uspešno organizira Športno društvo Podsreda.

Na letošnjem prazniku kot vsako leto doslej sodelujejo tudi šole in vrtci iz našega zavarovanega območja. Predstavljale so se Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Osnovna šola Kozje, Osnovna šola Dobje, Osnovna šola Lesično, Osnovna šola Koprivnica in Osnovna šola Artiče ter vrtec Pikapolonica Bistrica ob Sotli, vrtec Zmajček Kozje in vrtec Dobje.

Na stojnici Krajinskega parka Kolpa je preko celega vikenda potekala izposoja električnih koles, s katerimi so se obiskovalci lahko popeljali po okolici Podsrede, nekateri so prikolesarili tudi do gradu Podsreda.

Višek sejemskega dogajanja v nedeljo smo zaključili z nastopom Moškega pevskega zbora ‘Kozjanski park’ Kozje in pesmijo Kozjansko jabolko. Na koncu je zapel še častni občan in nekdanji župan občine Kozje g. Dušan Andrej Kocman.

Za usmerjanje, parkiranje, varovanje in red je poskrbelo Prostovoljno gasilsko društvo Podsreda, ki so več kot odlično opravili svoje delo.

Ponosni in veseli smo, da je naša “jabka” uspela v vseh pogledih.

Velika hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi letošnjega praznika!

UTRINKI IZ 20. PRAZNIKA KOZJANSKEGA JABOLKA