Grajska pot Podsreda je uradno odprta

Včeraj, 8. oktobra 2019 smo v okviru 20. Praznik kozjanskega jabolka uradno odprli GRAJSKO POT PODSREDA.

V nabito polni dvorani na upravi Kozjanskega parka smo najprej predstavili pot, pozdravili pa sta nas tudi direktorica Kozjanskega parka ga. Mojca Kunst in županja občine Kozje ga Milenca Krajnc.

Veseli smo bili velikega števila udeležencev, odprtja se je udeležilo krepko preko 100 obiskovalcev. Večina se je nato peš podala po interaktivni grajski učni poti o biodiverziteti, ki poteka od srednjeveškega trga Podsreda mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda. Na 2,5 km dolgi poti smo na 14 točkah ob tablah in številnih animacijskih elementih spoznavali izjemno biotsko pestrost okolice kot tudi ostale zanimivosti. Pot je označena s smernimi in dvojezičnimi slovensko-angleškimi informacijskimi tablami, na različnih interaktivnih elementih pa so se udeleženci preizkusili tudi v svojem znanju o gozdu ter o bogatem rastlinskem in živalskem svetu ob poti.

Odprtje smo zaključili na gradu Podsreda, kjer je na grajskem podstrešju zadnja točka poti, ki je posvečena netopirjem.

Že v Podsredi so se nam pridružili tudi člani Društva Šola zdravja Brežice in Pevskega društva upokojencev iz Celja, kateri so nam s pesmijo popestrili zaključek dogodka na gradu. 

Grajska pot Podsreda je nastala v okviru projekta »Biodiverziteta – umetnost življenja« z akronimom LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711), v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. Gre za 5-letni komunikacijski projekt, katerega vodilni partner je Nacionalni inštitut za biologijo, sodeluje pa še 9 ostalih partnerjev, od tega kar 5 slovenskih naravnih parkov.