Utrinki iz 19. Praznika kozjanskega jabolka

Za nami je že 19. Praznik kozjanskega jabolka o katerem lahko zopet govorimo le v presežkih. Podsreda je v teh dveh dneh pokala po šivih. Ocenjujemo, da si je sejemsko dogajanje ogledalo okoli 18.000 obiskovalcev.

V soboto, 13. oktobra je sejemsko dogajanje odprl minister za okolje in prostor gospod Jure Leben. Vse prisotne je pozdravil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod Zdravko Počivalšek.

Tudi letos se je na 145 stojnicah predstavljajo preko 170 razstavljavcev.

Pekli smo štrudl za naziv Štrudlmojstr/ca in dobili nova štrudlmojstra, Davorja Pušnika in Kristjana Šmida, ki sta tekmovala za radio Štajerski val.

Že deseto leto zapored smo podelili naziv Carjevič (najbolj skrbnemu lastniku travniškega sadovnjaka). Carjevič je postal Franc Turnšek iz Verač. Zaradi zdravstvenih težav je nagrado prevzela njegova žena Milka Turnšek katero smo tudi ustoličili na sadjarskem tronu pred upravo Kozjanskega parka. Sadjarski tron je izdelal domačin Franci Černelč iz Bistrice ob Sotli.

Odprli smo tradicionalno razstavo starih sort jabolk. V bistvu gre vsako leto za enako razstavo, vendar v drugi preobleki. Za preobleko vedno poskrbi Vesna Zakonjšek, krajinska arhitekta iz Kozjanskega parka. Razstavo starih sort jabolk je letos spremljala razstava Gozdni hrošči – jih poznamo?

Gobarsko društvo Kozje je tudi letos pripravilo gobarsko razstavo.

Tekmovali smo v najdaljšem olupu iz jabolka in zopet je zmagal Martin Magdalenc. Od desetih tekmovanj, ki se jih je Martin udeležil, je zmagal sedemkrat. Njegov olup je meril kar 730 cm. Martin je tako presegel svoj rekord iz leta 2013. Takrat je njegov olup meril 540 cm.

V kulturnem programu se je zvrstilo preko 200 nastopajočih. Od ljudskih pevcev in godcev, harmonikarjev, folklornih skupin…

Izvedli smo rekreacijski tek na grad Podsreda,ki ga organizira Športno društvo Podsreda

Izvedli smo tudi družabno kolesarjenje “Z jabko na kolo”, ki ga organizira Kolesarska sekcija Orans iz Bistrice ob Sotli.

Za red na sejmu je poskrbelo PGD Podsreda, ki so več kot odlično opravili svoje delo.