Encijan na Lovrencu izginja

Na travnikih okoli cerkve na Lovrencu (Okroglice) pri Lisci konec aprila zacveti na stotine nebeško modrih cvetov “encijana”. Tako domačini pravilom pravimo Clucijevemu svišču (Gentiana clusii), simbolu gorskega cvetja in varovanja gorske narave. Zaradi pomembnosti lokacije je območje zavarovano kot botanična naravna vrednota državnega pomena ter botanični spomenik narave.

Gentiana clusii

Clusijev svišč, encijan

V novembru 2017  je domačin opazil sledi izkopavanja te zavarovane rastline, sprva le nekaj “lukenj”, 12. 11. pa kar 60! Kraj pravega naravovarstvenega terorizma (zločina) si je ogledala tudi policija (hvala za hitro intervencijo).  Sledila je še prijava na inšpektorat. 

Gentiana clusii, izkopavanje

Dejstvo je, da naslednjo pomlad encijan ne bo tako množično cvetel. Vse, ki Vam ob tem ni vseeno, pa naprošamo, da nam pomagate pri iskanju informacij o storitelju/jih. Zakonsko varovanje, informativne table in zloženke, pa ograja in fizično varovanje v času cvetenja – nič od tega določenih oseb ne odvrne od skrunitve tega bisera naše Narave. Lahko pa skupaj vsaj najdemo storilce in jih  po črki zakona tudi kaznujemo.

 

Preživeli primerek, cvetoč 19.11.2017