Kaj počne bober pozimi?

Javni zavod Kozjanski park Vam nudi doživetje ogleda posledic bobrovih aktivnosti v zimskem času na reki Bistrici pri Podsredi.

 

Bober (Castor fiber) se je po več kot stoletju odsotnosti zaradi iztrebljenja v letu 1998 vrnil v slovenske vodotoke. Danes je prisoten tudi na kozjanskih vodotokih – predvsem na Sotli in Bistrici. V neposredni bližini Uprave Kozjanskega parka v Podsredi že nekaj let živi bobrova družina. Samega bobra je težko videti, toliko lažje pa opazovati sledi njegovih aktivnosti (prehranjevanja) v zimskem času. V tem času se hrani z drevesnim lubjem. Zato »podira« grmičaste in odrasle vrbe (najbolj pogosta vrsta »plena«). Tako pride do tankih vej z najbolj »okusnim« lubjem. Objedene veje lahko najdemo tako v vodi kot na kopnem.

S podiranjem dreves bober brežini vodotoka ne škoduje, saj to izvaja na način, da se sklenjena obvodna zarast ohranja in pomlajuje – s tem pa tudi preprečuje erozijo brežine. Je najboljši ekološki inženir za upravljanje brežin vodotokov.

Kozjanski park Vam ponuja možnost, da si ob strokovnem vodstvu ogledate življenjski prostor bobra, primere obglodanih in podrtih dreves, da spoznate njegov način upravljanje z vodami. V primeru nizkega vodostaja bo viden tudi bobrov jez. Pokazali Vam bomo tudi lobanjo z znamenitimi zobmi. Poleg terenskega ogleda je možna tudi predstavitev bobra v sliki in besedi v naši dvorani v Podsredi. Priporočamo terensko obutev.

Vljudno vabljeni!

Čas ogleda: c. 1 ura

Cenik vodenja:

  • posameznik: 3,00 EUR
  • skupina odraslih (nad 10 oseb): 1,00 EUR/osebo
  • šolska skupina … gratis

 

Kontaktna oseba: Dušan Klenovšek, 041 59 39 29

bober 1       bober

 

bober 2