Rekorden 24. Praznik kozjanskega jabolka

24. Praznik kozjanskega jabolka je uspešno za nami in po ocenah gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Podsreda, ki so skrbeli za usmerjanje prometa, se je tekom sončnega vikenda na trgu Podsreda zbralo okoli 25.000 obiskovalcev.

Prireditev je iz skromnih začetkov prerasla v eno največjih in najodmevnejših tovrstnih prireditev v Sloveniji kot tudi širše. Dogodki ob prazniku so potekali že od 1. oktobra, najbolj odmeven sejemski del pa se je tradicionalno odvijal drugi vikend v oktobru – v soboto in nedeljo, 7. in 8. oktobra 2023.

Letošnji 24. Praznik je gostil kar 175 ponudnikov na 150 bogato obloženih stojnicah, na katerih so se predstavljale ekološke kmetije, sadjarji, domači in umetnostni obrtniki, organizacije in posamezniki z različnimi okolju prijaznimi razvojnimi rešitvami, društva, osnovne šole in vrtci ter partnerske institucije.

Letos nam je bilo zelo naklonjeno tudi vreme, saj je bila oba dneva Podsreda obsijana s soncem in napolnjena z obiskovalci in dobro energijo.

Dogajanje v sklopu letošnjega praznika je bilo res bogato in zanimivo.

Pričeli smo ga že v nedeljo, 1. oktobra 2023, s 15. Pohodom po kozjanskih sadovnjakih. Pot je potekala po Biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje v okolici Kozjanske domačije. Najprej se je 79 pohodnikov podalo do čudovite razgledne točke pri lovskem domu, nato pa čez Suho, Paridol do Turnč, Slatine, Gorice in nazaj do Kozjanske domačije. Udeleženci so dodobra spoznali razgiban kozjanski relief, 10-kilometrska pot pa je vodila gor in dol po kozjanskih hribih.

V torek, 3. oktobra 2023, se Praznik kozjanskega jabolka nadaljeval na Gradu Podsreda, ko smo ob 16. uri pripravili Hermanovo ustvarjalnico »Igrača iz blaga«. S tem dogodkom smo se pridružili praznovanju Tedna otroka® in skupnega programa muzejev in galerij Slovenije »Z igro do dediščine«. Delavnico smo izvedli v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje, saj na gradu gostimo njihovo razstavo Igrače Hermana Lisjaka. Otroci so si skupaj s pomočjo staršev izdelali svojo unikatno igračo iz blaga in si ogledali razstavi »Igrače Hermana Lisjaka« in »Herman Lisjak v Kozjanskem parku«. Posebno presenečenje pa je bil obisk samega Hermana Lisjaka.

Praznik smo nadaljevali v sredo, 4. oktobra 2023, ko smo ob 18. uri v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odprli tradicionalno »Razstavo starih sort jabolk«, ki se ji je letos pridružila razstava »Historični vrtovi v Kozjanskem parku«. Za razstavo starih sort jabolk vsako leto poskrbi avtor razstave, agronom Kozjanskega parka Adrijan Černelč. Kljub letošnji skromni letini, smo tokrat uspeli nabrati in razstaviti 28 tradicionalnih sort, ki jih vsako leto razstavimo na drugačen način.

Razstavo starih sort jabolk vsako leto spremlja tudi razstava, pripravljena skupaj s partnerji, najsi bodo to društva, zavodi ali pa posamezniki.Letošnja spremljajoča razstava »Historični vrtovi v Kozjanskem parku« je nastala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Avtorja Andreja Mihelčič Koželj in Mitja Simič, konservatorja svetovalca, sta na razstavi predstavila vrtno arhitekturne spomenike iz osrčja Kozjanskega parka – vrtove gradov Pišece, Bizeljsko in Podsreda in vrt samostana Olimje.

Dogodek so z glasbo popestrili člani Godalnega ansambla Nilaya.

V četrtek, 5. oktobra 2023, smo v Domu krajanov Podsreda izvedli že 11. Aškerčev večer.

Aškerčevi literarni večeri so že ustaljen del jesenskega dogajanja na Kozjanskem in že od leta 2013 povezujejo lokalne kulturnike. Letošnji Aškercev večer je bil posvečen slovenskemu literarnemu ustvarjalcu Vladimirju Pavšiču – Mateju Boru. Njegovo življenje in delo so predstavili Recitacijska skupina iz Bistrice ob Sotli, Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Vrtec Kozje, skupina Kozji rog Kozje in Kulturno društvo Podsreda. Obiskovalci, ki so Dom krajanov v Podsredi zapolnili do zadnjega kotička, so bili več kot navdušeni nad zanimivo predstavitvijo in ustvarjalci se že dogovarjajo o ponovitvi dogodka novembra v Bistrici ob Sotli.

Sledil je vrhunec 24. Praznika kozjanskega jabolka, ki se tradicionalno odvije 2. vikend v oktobru, letos torej 7. in 8. oktobra 2023.

Sobotno dogajanje smo pričeli ob 10. uri s slavnostnim odprtjem. Po uvodni izvedi Zdravljice, ki jo je zapel Moški pevski zbor Kozjanski park Kozje, staštevilne prisotne nagovorili direktorica Kozjanskega parka mag. Valerija Slemenšek in županja občine Kozje ga. Milenca Krajnc. Slavnostni govornik pa je bil g. Marko Maver, namestnik direktorja direktorata za naravo iz Ministrstva za naravne vire in prostor.

Za presenečenje in navdušenja med zbranimi pa je poskrbela izvedba himne Kozjanskega parka z naslovom »Kozjansko jabolko« v stilu »flash-moba«, ki ga je MoPZ Kozjanski park Kozje v sodelovanju z MePZ Vinea Kozje in MePZ Bistrica ob Sotli.

Za povezovanje letošnje prireditve je oba dneva več kot uspešno skrbel g. Tomaž Simetinger.

Nato smo dvema ponudnikoma podelili pravico do rabe blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park.

Blagovno znamko pridobijo kmetje, obrtniki in organizacije, ki delujejo znotraj zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka in Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje – tako na gospodarskem, izobraževalnem kot na kulturnem področju.

Do sedaj je pravico do uporabe blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park pridobilo že 31 ponudnikov pridelkov, izdelkov in storitev.V letu 2023 sta pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke prejela DOREJA, Sanja Počivalšek iz Olimja, ki izdeluje trda mila po tradicionalnem postopku in Čebelarstvo Lojen, Lojen Franci iz Bistrice ob Sotli, ki se že desetletje ukvarja s čebelarjenjem.

Letos smo ustoličili že 15. Carjeviča leta. Laskavi naziv carjevič leta podeljujemo od leta 2009, prisluži pa si ga najskrbnejši lastnik visokodebelnega travniškega sadovnjaka v tekočem letu.

V letu 2023 je strokovna komisija ocenjevala 11 travniških sadovnjakov na območju Kozjanskega regijskega parka. Največje število točk je prejel sadovnjak Srečka Omerzela iz Gorjan, ki si je tako prislužil naziv Carjevič leta 2023.

G. Omerzela smo po podelitvi ustoličili na sadjarskem tronu na dvorišču uprave Kozjanskega parka.

Naziv Carjevič sadjarju podeljujemo za dosedanje skrbno delo v sadovnjaku in vzpodbudo za nadaljnje vzdrževanje travniškega sadovnjaka.

Ob 11. uri se je uradno odprla tudi razstava gob, ki so si jo obiskovalci lahko ogledali pri gospodarskem poslopju pri Slovensko-bavarski hiši. Razstavo vsako leto pripravi Gobarsko društvo Kozjansko-Kozje, ki deluje že 17 let in šteje 110 članov. Letos je bilo v sklopu razstave predstavljenih 160 različnih vrst gob, ki so jih determinirali v sodelovanju z Mikološko zvezo Slovenije.

Dogajanje na samem trgu Podsreda se je nadaljevalo s pričetkom tekmovanja v peki »štrudla« ob 12. uri na samem trgu Podsreda. Letos je sodelovalo kar 11 ekip, ki štejejo po 2 člana.

Komisija za ocenjevanje štrudla v sestavi: Dušan Andrej Kocman, častni občan občine Kozje in predsednik komisije, Jasmina Resnik iz Pekarne Resnik, Francka Javeršek iz Društva kmetic Ajda in Tatjana Kotnik iz Kozjanskega parka, je imela zelo težko nalogo, saj so vsi tekmovalci spekli odličen štrudl.

Največje število točk je prejel brezglutenski štrudl Ivice Milat in Majde Jurše iz Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje, ki sta si tako prislužili naziv »Štrudlmojstrca leta 2023«.

Drugo mesto je zasedla ekipa dijakinj Srednje šole za prehrano in živilstvo iz Izobraževalnega centra Piramida iz Maribora in sicer Nuša Dajčar in Assia Fazlić.

Tretje mesto pa sta si »pripekla« Boštjan Misja in Iztok Križan iz Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

Izvedli smo tudi tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Med tekmovalci je bil tudi večkratni zmagovalec Martin Magdalenc, ki je letos presegel svoj rekord iz leta 2018 za 3 cm in tokrat olupil 7,33 m dolg olup in seveda zmagal.

Drugo mesto si je letos »prilupil« Matija Recko s 6,20 m dolgim olupom in tretje mesto Olga Simončič s 5,07 m dolgim olupom.

Oba dneva se je na trgu Podsreda odvil tudi zelo pester kulturni program, v katerem se je zvrstilo preko 300 nastopajočih iz Slovenije in Hrvaške. Prisluhnili in videli smo lahko ljudske pevce, domače glasbene talente, pevske zbore, folklorne skupine, etno skupine, »country line dance« plesalce, harmonikarje, tamburaše, violiniste in mnoge druge.

Nastopili so: MoPz Kozjanski park Kozje, MePZ Bistrica ob Sotli, MePz Vinea Kozje, Ljudski pevci iz Bistrice ob Sotli, Folklorna skupina Duplo iz Pišec, vokalist Matej Lebič, vokalist Aleksej Ivačič Kolar – Polar Ace, Harmonikarji Tonija Sotoška, Plesna skupina Colorado country line dance, Folklorna skupina Kozje, Glasbeni prijatelji, Folklora in tamburaški orkester KUD-a Horvatska iz Hrvaške, Godalni ansambel NILAYA, Nastop glasbene šole MJUZ, Brata Stjepan in Josip Horvat s prijatelji, Ljudski pevci s Prevorja, Etno skupina Nojek, Ljudski pevci Bizeljsko, Country plesna skupina Vrtičkarji, Pilštanjski gospodarji in Ansambel Jug.

Oba dneva so od 12. do 17. ure na dvorišču pri upravi Kozjanskega parka potekale otroške ustvarjalne delavnice.

Otroci so si lahko izdelovali zapestnice v obliki jabolk, metuljev, netopirjev ter barvali različne pobarvanke, ustvarjali papirnata jabolka, na voljo pa je bila tudi poslikava obraza. Delavnice smo izvajali s pomočjo Knjižnice Šmarje pri Jelšah in Simone Bratuša.

Mlajši obiskovalci so na prireditvi lahko tudi jezdili ponije, vsi obiskovalci pa so se lahko popeljali na vožnjo s čisto pravo kočijo.

Za prazne želodce in žejo so oba dneva praznika poskrbeli ponudniki v okviru odprte »Kuhne na jabki«. Pod šotorom so za hrano skrbeli: Kozjanski dvor, Kmetija Kunej, Lovska družina Kozje, Karmen Gajšek – Kje so tiste rožice, Mia Mia Catering, Chef Borut Jovan – Heart made in Langoš Vinarium. Žejo so si obiskovalci lahko potešili tudi pri Vina Mramor – Vinotoč Gruska, za okusen jabolčni štrudl pa so skrbeli pri Domači pekarni Resnik.

Oba dneva si je v gospodarskem poslopju zraven Slovensko-bavarske hiše bilo mogoče ogledati tudi predelovalnico jabolčnega soka.

V soboto od 18. ure dalje nas je pod šotorom zabaval lokalni narodno zabavni Ansambel Jug in mnogi obiskovalci so se zavrteli v poskočnih ritmih glasbe.

Nedelja, 8. oktobra, nam je zopet postregla s sončnim vremenom, bogato obloženimi stojnicami, zanimivim kulturnim programom in športnim dogajanjem.

Ob 10.30 uri smo pričeli z družabnim kolesarjenjem »Z jabko na kolo«, ki ga že deseto leto zapored organiziramo v sodelovanju s Kolesarsko sekcijo Orans iz Bistrice ob Sotli. 14 km dolge krožne poti po bližnji okolici Podsrede se je udeležilo 25 kolesarjev, od tega kar precej mladih, kar nas še posebej veseli. Kot že nekaj let doslej so jih v Lastniču na kmetiji Ivanušič zopet prijazno sprejeli in pogostili.

Že 16. leto zapored pa smo skupaj s Športnim društvom Podsreda organizirali rekreacijski tek z nazivom »S tekom kozjanskega jabolka v Podsredi do bolj zdravega življenja«. 32 tekačev je uspešno premagalo strmo krožno pot do Gradu Podsreda in nazaj.

Najhitrejši je bil Andrej Debelak, ki je pot premagal v 26,11 minutah. Drugi je bil Vinko Jost, tretji pa je na cilj pritekel Matevž Malovrh.

Med ženskami je bila najhitrejša Nataša Šušterič, druga je bila Anita Jurečič in tretja komaj 10-letna Zarja Preskar. Teka se je udeležilo kar 17 udeležencev starih pod 18 let, kar nas zelo veseli.

Ves čas praznika je letos od 1. do 8. oktobra 2023 potekal fotografski Ex-tempore Kozjansko jabolko 2023. Upamo, da so ljubitelji fotografije ujeli v svoje objektive kakšne zanimive motive in se bodo prijavili na natečaj. Več informacij o tem najdete na spletni strani: www.kozjanskojabolko.si

Letošnji 24. Praznik kozjanskega jabolka se je zaključil v nedeljo popoldan na prireditvenem prostoru pod šotorom, ko je vse zbrane nagovorila direktorica Kozjanskega parka, mag. Valerija Slemenšek, ki je posebej pohvalila vse zaposlene. Ti so se ji tudi pridružil na odru in skupaj zapeli pesem »Kozjansko jabolko«. Piko na i pa je na koncu dodal še bivši župan Občine Kozje, častni občan g. Dušan Andrej Kocman, ki je zapel nekaj kitic Prešernove Zdravljice.

Na koncu bi se radi zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi letošnje »JABKE«. Sponzorjem, donatorjem, vsem nastopajočim, sodelujočim društvom in posameznikom, brez vseh vas praznik ne bi bil to, kar je.

Kozjansko jabolko nas s svojim simbolnim pomenom, kot sadež in kot tržno blago povezuje v okolju prijazno celoto. Čeprav je bila letošnja letina sadja zaradi vremenskih neprilik zelo skromna, sta bila tako praznik kot sejem tudi letos zelo živa. Najbolj o tem pričajo številni pozitivni vtisi tako ponudnikov kot tudi obiskovalcev, ki se še vedno stekajo v Podsredo.

Se vidimo na jubilejnem 25. Prazniku kozjanskega jabolka, ki bo kot je to že tradicionalno drugi vikend v oktobru leta 2024!