Reševanje mladega velikega skovika

Večina nas pozna nočno ptico, ki se ob večernih sprehodih na dopustu ob Jadranu oglaša iz krošenj iglavcev. Monotoni »čuuk« ponavlja ure in ure. In vsi mu pravimo zato kar čuk. A slovenski pisatelj Fran Erjavec je v knjigi Domače in tuje živali njegovo ime uporabil za sorodno sovjo vrsto, ki se oglaša »skoviik«. In mu je že tedaj večina pravila skovik. Imeni je zamenjal in zaradi velike priljubljenosti knjige je tako ostalo do današnjih dni. Tako čuk skovika in skovik čuka.

A naš nesojeni čuk (veliki skovik torej) se ne oglaša le v Mediteranu, tudi v notranjosti Slovenije je prisoten. Predvsem na južnih legah, ki jih običajno prepoznamo kot vinogradniške. Tudi na območju Kozjanskega parka. Za uspešno »letovanje« – pri nas le gnezdi, nato pa jeseni kot edina sovja vrsta odleti v Afriko, rabi drevesno duplo (ali gnezdilnico) ter obilo velikih žuželk (predvsem kobilic) v okolici.

Pred dnevi smo prejeli novico, da so v Gornji vasi pri Bizeljskem našli mladega skovika in ga rešili iz mačjih krempljev. V upanju da preživi so ga predali sosedi Nataši Škof Dobravc, ki je domačinom znana kot velika ljubiteljica vseh vrst živali. Ta je poklicala nas. Mladiček ni sprejemal hrane, povsem miroval – očitno že zelo oslabljen. Najprej smo mu po nasvetih dr. Goloba iz Azila za prostoživeče živali na Muti dali raztopino glukoze in ustreznih mineralov. Uro kasneje je že bil živahnejši in je hitro pospravil še šest kobilic.

Dva dneva »okrevanja« sta pripomogla, da si je povsem opomogel. Pokazal je tudi, da že zmore krajše polete. Torej ga mačkon ni poškodoval. Ker so domačini zvečer slišali oglašanje odraslega skovika smo sklenili, da ga čimprej vrnemo. V mraku smo na hruško v bližini najdbe postavili gajbico  s kartonasto škatlo, namestili še kamero ter se poslovili od pernatega prijatelja. Naslednje jutro je bila gajbica prazna, posnetki na kameri pa so pokazali, da jo je zapustil v večernem mraku. Ravno še pravi čas, saj je dobre četrt ure kasneje kamera ujela potepuškega mačka, ki si je prišel ogledati lokacijo. Dolgo je vohal, a skovik je bil medtem že na enem od bližnji dreves.

Upamo, da bi v naslednjih dnevih izpopolnil svoje letalske in lovne sposobnosti ter uspešno prestal tudi dolgo selitev v toplo Afriko.

Naj zaključimo s pohvalo vsem, ki so sodelovali pri reševanju. Hkrati pa še nasvet vsem, ki boste našli mladiče ptic izven gnezda. Če ne opazite gnezda, ga namestite vsaj dva metra visoko na drevesu, ki je najbližje kraju najdbe. Starša ga bosta hitro odkrila in poskrbela tako za hrano kot učenje letalskih ter lovskih spretnosti.