Velika sinica, najštevilčnejša ptica v Kozjanskem parku

Januarja smo poleg zimskega popisa ptic v Kozjanskem parku sodelovali še pri eni izmed akcij DOPPS-a (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije). Ta akcija – Ptice okoli nas – poteka vsako leto in je namenjena spoznavanju ptic v naši okolici, udeleži pa se je lahko vsakdo. Letos je potekala od ponedeljka do nedelje (od 23. do 29. januarja).

Zaposleni v Kozjanskem parku smo se na teren odpravili v četrtek, 26. januarja. Ptice smo opazovali v osmih travniških sadovnjakih v zavarovanem območju, kjer imamo nameščene gnezdilnice in redno spremljamo stanje ptic. V Kozjanskem parku so namreč travniški sadovnjaki zelo pomemben življenjski prostor za ptice. Na teh osmih lokacijah znotraj parka smo pol ure opazovali ptice in si sproti zapisovali katere vrste in koliko smo jih videli. Letos smo to opravili prvič in opazili, da je najštevilčnejša vrsta na našem območju velika sinica. Ptica, ki jo poznamo vsi in jo lahko vidimo povsod po Sloveniji. Ima črno teme in bela lica. Trebuh je rumen s črno progo na sredini. Hrbet je zelenkast, peruti in rep pa bledo modre barve. Pogosto jo lahko vidimo na krmilnici.

Ostale pogoste vrste, ki smo jih opazili so bile še domači vrabec, siva vrana, lišček, zelenec, krokar, plavček in brglez. Skupno smo našteli 28 vrst ptic. Ostale kot so ščinkavec, kos, menišček, taščica in dlesk so bile v manjšem številu.

Namen akcije Ptice okoli nas je pridobiti podatke o vrstah in številu ptic, ki se najpogosteje pojavljajo v naseljih in čez čas ugotoviti ali njihovo število narašča ali upada. Pri tem pa tako odrasli kot otroci bolje spoznajo ptice, ki jih spremljajo v naravi.

K sodelovanju so še posebej vabljeni vrtci in šole, zato smo se tudi mi organizirali in obiskali Vrtec Zmajček Kozje ter tako v okviru akcije skupaj spoznavali ptice. Pogledali smo si njihove značilnosti, poslušali kako se oglašajo in jih skozi veliko okno vrtca opazovali. Poskusili smo tudi kako to počnejo pravi ornitologi in si te pernate živali pogledali od bližje, skozi daljnogled. To je bilo otrokom še posebej zanimivo. Seveda pa brez igre ne gre, zato smo se s skupnimi močmi lotili še sestavljank z motivi različnih ptic – plavčka, liščka in dleska. Otroci so bili navdušeni in so nas lepo povabili, da še kdaj pridemo k njim. Obisk, ki smo ga opravili v okviru akcije Ptice okoli nas, je nadobudnim malim ljubiteljem narave zelo veliko pomenil. Upravljavec zavarovanega območja Kozjanski park s takšnimi akcijami vzpodbuja pozitiven odnos otrok do narave in jim omogoča pristen stik z naravo.