Januarsko štetje ptic 2023

V januarju se v Kozjanskem parku pripravljamo na štetje vodnih ptic na reki Sotli. To leto ga bomo izvedli v četrtek in petek, 12. in 13. januarja.

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC – International waterbird census) je najobsežnejši organiziran popis ptic, ki poteka sočasno v Sloveniji in drugod po svetu. Sodelujejo tako strokovnjaki na področju ptic, kot tudi prostovoljci, ki so jim ptice pri srcu. Ti popisujejo vodne ptice na rekah, jezerih in na obali, tako da si zapišejo videne vrste in njihovo število.

Sledi čaplje na obrežju Sotle (foto: Barbara Ploštajner)

V Kozjanskem parku popis izvajamo že več let, natančneje od leta 2012, in se ga bomo udeležili tudi letos. Prešteli bomo ptice na reki Sotli (Vonarje – izliv v Savo) z namenom spremljanja zimskih populacij vodnih ptic in podatke poslali na DOPPS – Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je koordinator tega popisa. Podatki se zbirajo v podatkovni zbirki Atlas ptic, za katerega skrbi Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Popisovalka med štetjem vodnih ptic. (foto: Ema Jevšnik)

Pridobljene podatke bomo v Kozjanskem parku primerjali s tistimi iz prejšnjih let in tako preverili kakšno je stanje in kakšni so trendi populacij vodnih ptic na tem območju. Pozornost bomo namenili še dvema prebivalcema rek, bobru in vidri ter iskali in beležili tudi njune sledi.