Dan Unesco biosfernih območij Slovenije

V Unescov program Človek in biosfera so v Sloveniji uvrščena štiri območja, Julijske Alpe, Kras, Kozjansko in Obsotelje ter Mura. Letos prvič skupaj praznujejo dan biosfernih območij, ki ga je Unesco razglasil ob svoji 50-letnici. S široko zasnovanim praznovanjem želijo prebivalce biosfernih območjih in slovensko javnost opozoriti na pomen globalnega programa Človek in biosfera, predstaviti svoje aktivnosti in spregovoriti o svojih vrednotah. Slovenska biosferna območja so odličen primer prakse odgovornega upravljanja z okoljem, v katerem je v ospredju človek.

Skupno praznovanje 22. oktobra
Slovenska biosferna območja tesno sodelujejo, v zadnjem letu pa jih je najbolj povezal skupen projekt z naslovom “Tu sem doma”, namenjen ozaveščanju lokalnih skupnosti in najširše slovenske javnosti o obstoju in pomenu slovenskih biosfernih območij. Del tega projekta je tudi skupno, sočasno praznovanje dneva biosfernih območij, ki ga Unesco program Človek in biosfera letos prvič praznuje po vsem svetu.

22. oktobra bodo Kranjska gora, Park Škocjanske jame, Kozje in Murska Sobota prizorišča praznovanja, kot ga še nismo doživeli. Z različnimi koncepti a s skupnimi vrednotami bodo prebivalci slovenskih biosfernih območij predstavili svoja trajnostna prizadevanja in pomembne dosežke, ki tlakujejo pot v prijaznejšo in navdihujočo prihodnost. Dogajanju v štirih
območjih bomo lahko prisluhnili tudi na radijskih valovih. Medijski partner prvega dneva biosfernih območij je Radio Slovenija. Izjemna pripadnost in zagnanost, lepe izkušnje in seveda tudi številni izzivi lokalnih skupnosti pišejo zgodbe, ki jih je vredno deliti.
Dobrodošli na praznovanjih v vseh štirih slovenskih biosfernih območjih.

V Biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje bomo ta dan obeležili z bogatim dogajanjem, ki ga pripravlja Kozjanski park:

VEČ INFORMACIJ