Za nami uspešen 23. Praznik kozjanskega jabolka

Za nami je pester vikend, saj smo uspešno izpeljali že 23. Praznik kozjanskega jabolka.

V dveh dneh se je na bogato založenih stojnicah zvrstilo preko 170 ponudnikov, kulturni program pa je soustvarjalo preko 200 nastopajočih. Ves vikend nas je spremljalo tudi lepo vreme in številni obiskovalci, tako da je trg Podsreda res “pokal po šivih”.

ODPRTJE PRAZNIKA

Praznik kozjanskega jabolka je letos slavnostno odprl evropski poslanec g. Franc Bogovič, številne obiskovalce pa sta pozdravili tudi direktorica Kozjanskega parka ga. Mojca Kunst in županja občine Kozje ga. Milenca Krajnc. Z glasbo sta odprtje popestrili MePZ VINEA Kozje in Maruša Kunst.

CARJEVIČ LETA 2022

Po odprtju smo najprej podelili naziv 𝐂𝐚𝐫𝐣𝐞𝐯𝐢č 𝐥𝐞𝐭𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟐, ki si ga je letos prislužil 𝐉𝐔𝐑𝐈𝐉 𝐊𝐑𝐈𝐕𝐄𝐂.

V letu 2022 smo ocenjevali 12 lastnikov travniških sadovnjakov na območju Kozjanskega regijskega parka. Največje število točk je zbral sadjar Jurij Krivec iz Pokleka pri Podsredi

Naziv Carjevič leta 2022 je priznanje, ki ga podeljujemo za skrbno delo, trud in tudi vzpodbudo za nadaljnje vzdrževanje visokodebelnih sadnih dreves na kmetiji.

BLAGOVNA ZNAMKA SOŽITJE – KOZJANSKI PARK

𝐁𝐥𝐚𝐠𝐨𝐯𝐧𝐨 𝐳𝐧𝐚𝐦𝐤𝐨 𝐒𝐨ž𝐢𝐭𝐣𝐞-𝐊𝐨𝐳𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐤 sta letos prejela 𝐁𝐎𝐉𝐀𝐍𝐀 𝐉𝐄𝐕Š𝐄𝐍𝐀𝐊 in 𝐓𝐔𝐑𝐈𝐙𝐄𝐌 𝐏𝐎𝐃Č𝐄𝐓𝐑𝐓𝐄𝐊, 𝐁𝐈𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐀 𝐎𝐁 𝐒𝐎𝐓𝐋𝐈 𝐈𝐍 𝐊𝐎𝐙𝐉𝐄.

RAZSTAVA GOB

V soboto ob 11. uri smo pri Slovensko-bavarski hiši odprli razstavo gob, za katero vsako leto poskrbi Gobarsko društvo Kozjansko – Kozje.

TEKMOVANJE V PEKI ŠTRUDLA

V soboto, 8.10.2022 smo na Prazniku kozjanskega jabolka dobili dve novi »Štrudlmojstrci«. V tekmovanju za najboljši štrudl sta zmagali Stanka Alegro in Irena Vavričuk iz Društva kmetic Ajda.

Komisija za ocenjevanje »štrudla« v sestavi:

  • Milenca Krajnc, županja občine Kozje
  • Jasmina Resnik, pekarna Resnik
  • Nataša Ferlinc Krašovic, Kozjanski park
  • Francka Javeršek, Društvo kmetic Ajda

je imela zelo težko nalogo, saj so vsi tekmovalci spekli odličen štrudl. Največje število točk je prejel štrudl Stanke Alegro in Irene Vavričuk, ki sta si tako prislužili naziv »Štrudlmojstrca leta 2022«. Drugo mesto je zasedla ekipa Šolskega centra Šentjur, ki sta jo sestavljali Lara Štruc in Lea Vahen, tretje mesto pa sta zasedli mama in hči Ivica in Katja Milat iz Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje.

NAJDALJŠI OLUP

Izvedli smo tudi tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Med tekmovalci je bil tudi večkratni zmagovalec Martin Magdalenc, ki pa je letos zasedel »le« drugo mesto.

Prvo mesto si je letos prilupila Olga Simončič s 4,65 m dolgim olupom.

Martinu je uspelo nalupiti 4,53 m dolg olup in je bil dosti krajši od njegovega rekordnega olupa, ki je meril kar 7,30 m. 

Tretje mesto je zasedel Matija Recko s 4,51 m dolgim olupom.

KULTURNI PROGRAM

Sejem je bil tudi v nedeljo lepo obiskan ob spremljavi pestrega kulturnega programa.

ANIMACIJA ZA OTROKE

Oba dni praznika so potekale na dvorišču uprave Kozjanskega parka otroške ustvarjalnice, pri Slovensko-bavarski hiši pa so otroci lahko uživali v jezdenju ponija.

DRUŽABNO KOLESARJENJE – Z JABKO NA KOLO

V sodelovanju s Kolesarsko sekcijo Orans, Bistrica ob Sotli smo v nedeljo, 9.10.2022, že devetič organizirali družabno kolesarjenje »Z JABKO NA KOLO«. Kolesarjenja se je udeležili 19 kolesarjev. Kot že nekaj let doslej so jih v Lastniču na kmetiji Ivanušič prijazno sprejeli in pogostili. Tokrat je kolesarje pričakala celo torta. V zahvalo smo jim letos podarili, kolesarji pa so zasadili jablano. Upamo da se bo Carjevič prijel in čez nekaj let tudi bogato obrodil. Vsako leto, drugi vikend v oktobru, ga bodo kolesarji nadzirali.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 20221009_103354.jpg
REKREACIJSKI TEK NA GRAD PODSREDA

Že petnajsto leto zapored je Športno društvo Podsreda organiziralo rekreacijski tek na grad Podsreda z naslovom »S tekom kozjanskega jabolka v Podsredi do bolj zdravega življenja«. 30 tekačev je uspešno premagalo strmo pot na grad Podsreda in nazaj. Najhitrejši je bil Matevž Kunšič, ki je pot premagal v 27,54 minutah. Drugi je bil Marko Stanič z 29,42 minutami, tretji pa je na cilj pritekel Peter Plevčak z 31,17 minutami.

Med ženskami je bila najhitrejša Nataša Šušterič z 31,35 minutami, druga je bila komaj 9-letna Zarja Preskar, ki je pot pretekla v 39, 43 minutah, tretja pa Anita Ban s 40,39 minutami.

Veseli nas, da se teka vsako leto udeležuje več mladih nadobudnih tekačev.

V Podsredi tudi v ponedeljek, 10. oktobra nismo počivali. Na vrsti je bilo seveda čiščenje. Vsi sodelavci Kozjanskega parka smo poprijeli za delo in prizorišče je bilo kmalu v grobem pospravljeno in očiščeno.

Za nagrado smo si privoščili slastno torto, ki nam jo ob zaključku Praznika kozjanskega jabolka vsako leto podari Domača pekarna Resnik.

Zahvaliti se želimo vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je letošnji praznik zopet tako uspešen.

Na snidenje oktobra 2023, mi se že veselimo.