Za nami je uspešen 22. Praznik kozjanskega jabolka

V soboto, 9. in v nedeljo, 10. oktobra 2021 se je na trgu Podsreda odvil vrhunec dogajanja že 22. Praznika kozjanskega jabolka.

Oba dni je bil na prazniku bogat sejemsko-družabni program, zanimiv kulturni program, ustvarjalne delavnice za otroke, predstavitev društev in še mnogo več.

SLAVNOSTNO ODPRTJE

22. Praznik kozjanskega jabolka se je pričel z Zdravljico, ki jo je zapel Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli.

Prireditev je slavnostno odprl podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod Zdravko Počivalšek.

Spregovorili pa sta seveda tudi direktorica Kozjanskega parka ga. Mojca Kunst in županja Občina Kozje ga. Milenca Krajnc.

NAZIV CARJEVIČ LETA 2021

Po uradnem odprtju smo podelili naziv CARJEVIČA LETA, ki ga prejme najbolj skrben gospodar v svojem visokodebelnem travniškem sadovnjaku za tekoče leto in ga podeljujemo že od leta 2009 dalje.

Letos smo na sadjarskem tronu ustoličili g. Franca Rupreta iz Kozjega, ki je tako postal CARJEVIČA LETA 2021.

Ker lani Praznika kozjanskega jabolka in podelitve Carjevič leta ni bilo, smo pa najskrbnejšega lastnika visokodebelnega sadovnjaka vseeno seveda izbrali, smo tokrat podelili še naziv CARJEVIČA LETA 2020, ki ga je prejel g. Jože Kozole iz Vetrnika.

PODELITEV kolektivne blagovne znamke: SOŽITJE-KOZJANSKI PARK

V letu 2021 smo pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke: SOŽITJE-KOZJANSKI PARK podelili:

 • Kmetiji Sinkovič iz Buč,
 • ekološkemu vinogradniku Blaž Zagmajster iz Bizeljskega,
 • čebelarju Rok Šmalčiču in
 • Andreju Vodebu iz Sromelj, ki se ukvarja s pridelavo aronije..
Prejemniki blagovne znamke SOŽITJE-KOZJANSKI PARK 2021 in podeljevalca: Marjan Dikaučič minister za pravosodje Marjan Dikaučič in Mojca Kunst, direktorica Kozjanskega parka.

Ker lani Praznika kozjanskega jabolka in podelitve kolektivne blagovne znamke ni bilo, smo letos podelili tudi blagovno znamko za leto 2020. Prejeli so jo:

 • Kmetija Kunej iz Podsrede,
 • Čebelarstvo Kozmus iz Pilštanja in
 • Karmen Gajšek – ” Kje so tiste rožice?” iz Lesičnega.

Znamka je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo.

Prejemniki blagovne znamke SOŽITJE-KOZJANSKI PARK 2020 in podeljevalca: Boštjan Koritnik, minister za javno upravo in Mojca Kunst, direktorica Kozjanskega parka

TEKMOVANJE V PEKI ŠTRUDLA

V soboto smo na Prazniku kozjanskega jabolka dobili dve novi »Štrudlmojstrci«. V tekmovanju za najboljši štrudl sta zmagali Ivica Milat in Majda Jurše iz Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje.

Komisija za ocenjevanje »štrudla« v sestavi:

 • Francka Javeršek, Društvo kmetic Ajda
 • Dušan Andrej Kocman, častni občan občine Kozje
 • Jasmina Resnik, pekarna Resnik
 • Nataša Ferlinc Krašovic, Kozjanski park

je imela zelo težko nalogo, saj so vsi tekmovalci spekli odličen štrudl. Letos je sodelovalo 8 ekip, med njimi so dijaki, društva in nekateri predstavniki sponzorjev.

Največje število točk pa je prejel brezglutenski študl Ivice Milat in Majde Jurše, ki sta si tako prislužili naziv »Štrudlmojstrca leta 2021«. Drugo mesto je zasedla ekipa Štrudlek, ki sta jo sestavljali Anja Furman in Katja Jelen, tretje mesto sta zasedli Lara Luc in Aleksandra Obradović iz Srednje šole za gostinstvo in turizem.

NAJDALJŠI OLUP

Izvedli smo tudi tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Med tekmovalci je bil tudi večkratni zmagovalec Martin Magdalenc, ki je seveda tudi letos zasedel prvo mesto. Njegov olup je meril »LE« 5,71 cm in je bil torej dosti krajši od njegovega rekordnega olupa iz leta 2018, ki je meril kar 7,30 cm. Drugo mesto je zasedel Matija Recko s 5,39 cm dolgim olupom. Tretje mesto pa si je prilupila Olga Simončič s 4,20 cm dolgim olupom.

Letos se je tekmovanju pridružila tudi županja občine Kozje, ga. Milenca Krajnc.

PESTRO DOGAJANJE ZA OTROKE

Na 22. Praznik kozjanskega jabolka je letos res pestro dogajanje tudi za OTROKE.

Lahko so sodelovali na OTROŠKIH USTAVRJALNIH DELAVNICAH na dvorišču pri upravi Kozjanskega parka, ki smo jih izvajali v okviru projektov LIFE Naturaviva ter LIFE Amphicon kot tudi v sodelovanju z Mladinskim centrom iz Bistrice ob Sotli.

Nasproti prireditvenega šotora so se lahko preizkusili v jahanju ponija ali se celo fotografirali z nojem, ki se je sprehajal po trgu Podsreda.

BOGAT KULTURNI PROGRAM

Celotno sejemsko dogajanje ob Prazniku kozjanskega jabolka v soboto in nedeljo kot vsako leto doslej je spremljal bogat kulturni program, ki ga soustvarjamo z domačini.

PESTRO SEJEMSKO DOGAJANJE

Letos so se na Prazniku kozjanskega jabolka predstavljali 104 ponudniki. Dišalo je po jabolčnem štrudlu in kostanju, prodajali so se lokalni in domači pridelki in izdelki. Bogato sejemsko ponudbo so dopolnjevali tudi prikaz oblikovanja stekla nad plamenom, možnost fotografiranja v jabolčnem okvirju ali na stojnici Foto boxa in še mnogo več.

RAZSTAVA STARIH SORT JABOLK IN SONČNA VRATA

V Slovensko bavarski hiši na koncu trga Podsreda sta bili cel vikend na ogled dve razstavi.

Tradicionalna RAZSTAVA STARIH SORT JABOLK, na kateri lahko kljub letošnji slabi letini občudujemo 56 različnih sort sadežev iz kozjanskih visokodebelnih travniških sadovnjakov.

Letos jo spremlja fotografska razstava avtorice Lee Babič SONČNA VRATA, na kateri je predstavljenih 97 sončnih vrat iz Bizeljskega.

GOBARSKA RAZSTAVA

Ob Slovensko-bavarski hiši je bila oba dni na ogled tudi tradicionalna RAZSTAVA GOB, ki jo pripravlja Gobarsko društvo Kozjansko Kozje. Na razstavi smo lahko letos občudovali kar 176 različnih vrst. V soboto, 9. oktobra je bila na razstavi tudi delavnica o glivah, ki jo je vodil  Slavko Šerod iz Mikološke zveze Slovenije.

KUHNA NA JABKI

Za lakoto in žejo je na letošnjem Prazniku kozjanskega jabolka poskrbela “KUHNA NA JABKI”. Številni obiskovalci so lahko poskusili dobrote lokalnih ponudnikov: kmetije Kunej, Gostilne Krpan, Lovske družine Podsreda, Hiše vin Emino in Kavarne MiaMia.

REKREATIVNI TEK NA GRAD PODSREDA

V nedeljo se je 14 pogumnih tekačev kljub mrzlemu vremenu odpravilo na REKREATIVNI TEK NA GRAD PODSREDA, ki ga organiziramo v sodelovanje s Športnim društvom Podsreda.

Čakala jih 5800 m dolga in kar strma pot do gradu Podsreda in po gozdni poti nazaj v Podsredo.

V slabih 27 minutah je s potjo opravil domačin Andrej Debelak. Drugo mesto je zasedel Matevž Kunšič in tretje Mitja Zalokar.

Med ženskami je zmaga pripadala ga. Sabini Kovačič.

Z JABKO NA KOLO

Na družabno kolesarjenje Z JABKO NA KOLO, ki ga izvajamo v sodelovanju s Kolesarko sekcijo Orans iz Bistrice ob Sotli, so se odpravili letos 3 neustrašni kolesarji. Vreme jim res ni bilo naklonjeno, zato je bila tudi udeležba letos malce slabša.


ZAHVALA

Najlepše se zahvaljujemo vsem obiskovalcem, tekmovalcem, nastopajočim, ponudnikom, društvom, sponzorjem in ostalim udeležencem, ki so sodelovali na našem prazniku.

VELIKA HVALA tudi domačinom iz trga Podsreda za njihovo strpnost, gasilcem in varnostnikom ter vsem ostalim, ki so kakorkoli pripomogli, da je letošnji 22. Praznik kozjanskega jabolka uspešno izveden.

Nasvidenje na 23. Prazniku kozjanskega jabolka.

Kolektiv Kozjanskega parka.

🍎