Razstava Odsev narave v steklu na gradu Podsreda

Kozjansko je že od nekdaj prežeto z bogato steklarsko tradicijo, saj so tukaj že od 18. stoletja naprej delovale gozdne steklarne–glažute. V Kozjanskem parku želimo ohraniti dediščino steklarstva, saj hranimo bogato steklarsko zbirko, ki obsega 750 predmetov iz nekdanjih glažut. Najzanimivejše predmete iz zbirke že vrsto let občudujejo obiskovalci gradu Podsreda.

Nove poti za obuditev steklarstva išče leta 2004 ustanovljeno Društvo steklarjev Slovenije, ki se aktivno predstavlja preko medijev in številnih razstav in delavnic.

Ker pa ima Društvo steklarjev Slovenije močne korenine na Kozjanskem, se je leta 2009 povezalo s Kozjanskim parkom. Člani društva vsako leto razstavljajo umetnine na gradu Podsreda in izvajajo steklarske delavnice. Tako skupaj izpolnjujemo poslanstvo ohranjanja bogate kulturne dediščine, kamor gotovo sodijo tudi drobne steklarske mojstrovine.

Na gradu Podsreda smo na ogled postavili steklarsko razstavo »ODSEV NARAVE V STEKLU« avtorice Miriam Kosec, ki bo na ogled do 12. septembra 2021.

Miriam goji ljubezen do stekla že od otroških let, ko je občudovala kristalno posodje stare mame. Srečanje z vsestranskim umetnikom in steklarskim mojstrom ter oblikovalcem Francijem Černelčem jo je vzpodbudilo do dela s tako krhkim materialom. Navdušila se je nad fuzijo-taljenjem ravnih kosov stekla v eno obliko. S tem se je pričela njena pot izdelovanja nakita mehkih linij ter barvitih površin. Ves čas raziskuje različne tehnološke prijeme, reakcijo stekla v različnih temperaturah, tuja ji ni niti tehnika brušenja in z vsakim taljenjem ustvarja unikaten izdelek z svojo zgodbo.

utrinek iz razstave

Miriam Kosec je na  razstavi »Odsev narave v steklu«  ujela listje v steklu na podlagi risb listov dreves Vesne Zakonjšek. Po besedah Nade Vreže »je bila Miriam nad risbami navdušena, lotila se je raziskovanja drevesnega listja v luči svojega področja, oblikovanja v steklu, ki ima na območju Kozjanskega že večstoletno tradicijo. Zastavila si je cilj, listje predstaviti v barvi in soodvisnosti od letnih časov. V izdelkih, ki jih je ustvarila, se zrcali njen prefinjen občutek za barve in obliko ter seveda njeno izjemno znanje o steklu – materialu, v katerem ustvarja.«