Greta v letnem kinu in opazovanje metuljev

V četrtek, 8. julija 2021, smo na zunanjem dvorišču gradu Podsreda v okviru projekta Life Naturaviva izvedli 2. letošnji LETNI KINO POD GRAJSKIMI ZVEZDAMI.

Vrteli smo švedski dokumentarni film iz leta 2020 z naslovom: GRETA (I am Greta), ki je nastal pod režijo Nathana Grossmana.

Film prikazuje eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg: od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone. Ena najpopularnejših najstnic si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in našo odgovornost zanje.

Projekcijo filma je obiskalo 53 gledalcev, od tega veliko otrok.

Za uvod smo jim zavrteli še 2 minutni promocijski film projekta Life Naturaviva.

Prvič smo lahko ob letnem kinu uživali tudi v novi pridobitvi na gradu Podsreda, to je gostinski ponudbi Grajske kavarne. Številni gledalci so si ogled filma tako popestrili z jabolčnim zavitkom, kokicami ali kakšno osvežilno pijačo.

Po ogledu filma smo organizirali še NOČNO OPAZOVANJE METULJEV. Sodelavec Dušan je postavil svetlobno piramido na lokaciji v bližini gradu. Pod njegovim strokovnim vodstvom so obiskovalci lahko spoznavali zanimiv svet nočnih metuljev našega zavarovanega območja.

Opaziti je bilo preko 50 vrst metuljev , žal je trend številčnosti osebkov in vrst v upadanju v primerjavi z opazovanji pred 5 ali 10 leti.  Zanimivo je bilo opažanje mlinarja, največjega evropskega predstavnika skarabejev. Med večjimi metulji je priletel le en borov prelec. Obiskovalci so bili navdušeni nad velikimi drevesnimi zelenkami (kobilicami) ter najezdniki, ki imajo dolge leglice.

Mlinar, največji evropski skarabej
Foto: Dušan Klenovšek

Letos načrtujemo še eno projekcijo letnega kina pod grajskimi zvezdami in sicer v sredo, 18. avgusta 2021 ob 20:30 uri, ko bomo vrteli družinsko pustolovščino ODI IN PINGVINI.

Vabljeni.