Reševanje mladičev lesne sove

Lesna sova je naša najbolj pogosta gozdne sovja vrsta. Gnezdi v duplih debelejših dreves, občasno tudi v primernih gnezdilnicah in celo v dimnikih zapuščenih stavb. V tem času so v gnezdih že mladiči.

V preteklih dnevih smo imeli kar dva primera reševanja mladičev lesne sove.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pavlova-vas_lesna-sovaStrix-aluco_16.4.2021_EJ-104-1024x683.jpg
Mladiča lesne sove

V prvem primeru so med sečnjo gozdnega drevja podrli tudi drevo v katerem je bilo gnezdo s tremi mladiči. Po obvestilu revirnega gozdarja smo na lokaciji našli dva mladiča, v bližini pa opazili njuno mamo. Na bližnjem drevesu smo za mladiča namestili gnezdilnico. Samica ju je z miško v kljunu obiskala le nekaj minut po našem odhodu.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pavlova-vas_lesna-sovaStrix-aluco_16.4.2021_EJ-96-1024x683.jpg
Mama sova je s plenom čakala na bližnjem drevesu

Novo reševanje je bilo pod mogočno lipo sredi manjšega naselja. Sovino gnezdo smo opazili sredi krošnje. Mladič je verjetno zaradi neprevidnosti omahnil na tla. V bližino gnezda smo namestili dodatno gnezdilnico. Pred tem so mladiča lesne sove od blizu spoznali še zaposleni v parku in posamezniki iz kraja.

Podobni primeri se dogajajo vsako pomlad. Zato nasvet ljudem, ki najdejo na tleh mladiča sove. Ne jemati mladiča domov in mu skušati nadomestiti starše. Čeprav je iz gnezda, ga starša iz varne razdalje opazujeta in hranita. Zato ga le prestavimo nekaj višje od tal (mački in psi so lahko huda nadloga). Če je varno, potem namestimo kakšno gajbico s suho travo, da ne bi ponovno padel na tla. Sicer mlade, še puhaste sove običajno zapuščajo gnezdo in plezajo po drevesu.

Sove nam bodo trud dobro poplačale – vsak dan v njihovih kljunih konča več voluharic in miši. Na leto družina »pospravi« tudi preko več tisoč nam neljubih malih glodalcev.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pavlova-vas_lesna-sovaStrix-aluco_16.4.2021_EJ-88-1024x683.jpg
Lesna sova s plenom