Na gradu Podsreda na ogled dve fotografski razstavi

Z odprtjem gradu Podsreda, 14. aprila 2021, smo na grajskem podstrešju na ogled postavili kar dve fotografski razstavi. Obe sta nastali v okviru projekta Life Naturaviva.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA BIODIVERZITETA – UMETNOST ŽIVLJENJA 2020

Razstava je rezultat istoimenskega fotografskega natečaja.

razstava na grajskem podstrešju

Fotografski natečaj je imel 2 starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji ter 5 tematskih sklopov:  A – krajina, B – narava, C – kultura, D – ljudje in E – kozjansko jabolko.

Na natečaj se je prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev starih do 15 let, ki so skupaj prispevali 347 fotografij (257 odrasli, 90 otroci).

Komisija v sestavi Davorin Tome (naravoslovni fotograf), Barbara Ploštajner in Mojca Valenčak se je sestala meseca marca 2021 in pregledala vse prispele fotografije.

Pri odraslih avtorjih je komisija podelila 7 priznanj za najboljšo fotografijo v posameznih kategorijah (3 priznanja v sklopu narava) in nagrado za najboljšega odraslega avtorja v razpisanem letu, ki jo je prejel UROŠ POTEKO

Za najboljšega avtorja starega do 15 let je bil razglašen BOR KLENOVŠEK. Pri mlajših avtorjih je komisija podelila 6 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah (2 priznanji v sklopu narava).

Več o rezultatih natečaja si lahko preberete tukaj.

Na razstavi je predstavljenih 60 fotografij – 40 fotografij odraslih avtorjev in 20 fotografij avtorjev starih do 15 let. Zraven vseh nagrajenih ima vsak avtor predstavljeno vsaj eno fotografijo.

Razstava bo na gradu Podsreda na ogled do 31.10.2021.

razstava na grajskem podstrešju
FOTOGRAFSKA RAZSTAVA MAGIČNA NARAVA 2019

Razstava je nastala v okviru tretjega mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije Magična narava. Fotografski natečaj organizira Nacionalni inštitut za biologijo skupaj z Združenjem naravoslovnih fotografov Slovenije v okviru evropskega projekta LIFE NATURAVIVA, katerega projektni partner je tudi Kozjanski park.

razstava Magična narava 2019 na grajskem podstrešju

Na natečaju Magična narava 2019 je sodelovalo 280 fotografov z 4412 fotografijami. Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2019« je prejel Riccardo Marchegiani iz Italije za fotografijo »Utopia«. Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2019« pa je prejel Matej Zalokar za fotografijo »Where Does It Go«.

Na fotografski razstavi na gradu Podsreda je na ogled 32 izbranih fotografij, ki prikazujejo neverjetno magičnost naše narave, opozarjajo pa tudi na minljivost in naš odnos do nje. Odlične fotografije živali, rastlin, pokrajin in človekovih vplivov na naravo, ki so jih naredili eni najboljših svetovnih naravoslovnih fotografov, skušajo izpostaviti bistvo biodiverzitete in jo približati ljudem.

Šestdeset najboljših fotografij po izboru štiričlanske ocenjevalne žirije, vključno z obema zmagovalnima, si lahko ogledate v elektronskem katalogu, ki je objavljen na spletni strani projekta: www.naturaviva.si .

Razstava bo na ogled na gradu Podsreda do 30. julija 2021.

Projekt LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta – umetnost življenja (LIFE16 GIE/SI/000711) je sofinanciran iz sredstev LIFE, finančnega instrumenta Evropske unije za okolje in podnebne ukrepe, iz sredstev Ministrstva za okolje in prostor RS ter projektnih partnerjev.

razstava Magična narava 2019 na grajskem podstrešju
razstava Magična narava 2019 na grajskem podstrešju