Obnova slamnate strehe na Kolarjevi domačiji na Trebčah

Na Kolarjevi domačiji ob ribniku na Trebčah, smo pričeli z obnovo dotrajane slamnate strehe na obstoječi leseni hiši.

streha pred obnovo

Ob domačiji je v opuščenem rokavu reke Bistrice urejen ribnik, ki je v spomladanskih dneh daleč naokoli najpomembnejše mrestišče za številne dvoživke. 

V prihajajočih letih bo tukaj nastal center za dvoživke v okviru projekta Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov LIFE AMPHICON (LIFE18 NAT/SI/000711), v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. Projekt sofinancira Evropska unija iz sredstev programa LIFE, Ministrstvo za okolje in prostor ter vsi projektni partnerji. Obnovo hiše na Kolarjevi domačiji delno financira tudi Občina Bistrica ob Sotli.

obnova slamnate strehe

Postopek obnove slamnate strehe je kar dolg, saj je potrebno najprej žito posejati, nato požeti v snope in dobro omlatiti, saj v nasprotnem primeru streha ni dobro obstojna. Po tem je potrebno snope razčesati in zložiti v nove snope glede na dolžino počesane slame. Šele nato se lahko začne s prekrivanjem strehe.

obnova slamnate strehe

Kolarjeva domačija je neločljivo povezana z osebnostjo nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, saj sta tukaj živeli njegova teta Ana Kolar (rojena Javeršek) in sestrična Ana Kostanjšek, ki ju je Tito rad obiskoval.