Prva letošnja opravila v Podsredškem drevoredu

V teh dneh nas visoke temperature kar vabijo, da se veliko časa zadržujemo na prostem. Pogosto v naravi opazimo že lepo cvetoče prve zvončke, marjetice in številne druge vrste, ki jih pridno preletavajo posamezne čebelice in čmrlji.

Med prvimi opravili v zimskem in zgodaj spomladanskem času je rez sadnih dreves v sadovnjakih. Temu opravilu v Kozjanskem parku posvečamo še posebno pozornost. Zavedamo se, kako pomembno je, da iz sadike vzgojimo drevo, ga ohranjamo v polni rodnosti ali pa ga kljub njegovemu slabemu fiziološkemu stanju in starosti ohranjamo v rodnosti.

Tudi v Podsredškem drevoredu, ki smo ga skupaj z župani, carjeviči in otroci iz Podsrede posadili ob 20 letnici Praznika kozjanskega jabolka, smo začeli s prvimi letošnjimi opravili. Jablane je zasadilo 12 otrok iz trga Podsrede. Vsak otrok je boter eni od jablan s ciljem, da bodo skupaj s Kozjanskim parkom skrbeli za njihovo rast in v jesenskem času obirali njihove plodove. Vse jablane so označene s tablicami na katerih so navedena imena botrov.

Rez so torej opravljali mladi Podsredški sadjarčki skupaj s starši, ki so skozi leto spremljali, kako raste in napreduje njihovo komaj eno leto staro sadno drevo. Vsa drevesa smo opleli, okopali okolico in preverili ali so drevesa pravilno zaščitena in privezana h kolu. Na sadnih drevesih smo skupaj opravili vzgojno rez. Posamezniki pa so si tudi sami upali obrezati svoje drevo.

Pri našem delu nas je spremljala tudi ekipa RTV Slovenija, ki je snemala oddajo Na lepše.  Prispevek bo na sporedu na RTV SLO1, v petek 5. 3. 2021 ob 21.25 uri.

Omenjeno aktivnost smo vključili v dogodke ob praznovanju 40 letnice Kozjanskega regijskega parka.