Razstava fotografskega natečaja “Kozjansko” je na ogled na gradu Podsreda do 30. junija 2016

V Kozjanskem parku smo v letu 2014 razpisali fotografski natečaj z naslovom »Kozjansko«, ki je potekal od 20. oktobra 2014 do 20. oktobra 2015. Fotografski natečaj je imel naslednje tematske sklope: krajina, narava, kultura, tihožitje in ljudje.

Na natečaju je sodelovalo osem avtorjev, vsak avtor je lahko oddal do 10 fotografij. Skupno smo prejeli 72 fotografij. Prejete fotografije je pregledovala tričlanska komisija v sestavi: Marko Masterl, Boris Klavžar in direktor Kozjanskega parka mag. Teo Hrvoje Oršanič. Komisija je izbrala najboljšega avtorja ter najboljšo fotografijo v vsaki kategoriji. Za najboljšega avtorja je bila izbrana Polona Gorišek, v kategoriji krajina bo priznanje za najboljšo fotografijo z naslovom Strele prejel Franci Strmecki, v kategoriji narava je bila kot najboljša izbrana fotografija z naslovom Kobilar in sršen, katere avtor je Branko Brečko, v kategoriji ljudje bo priznanje prejela fotografija z naslovom Otroške radosti, avtorja Silva Poloviča.

V kategoriji kultura in tihožitje nagrade niso bile podeljene.

Podelitev nagrad in otvoritev razstave izbranih fotografskih del je bila ob Dnevu Zemlje, 22. aprila 2016,  na gradu Podsreda.

Ob Dnevu Zemlje smo predstavili tudi zbornik literarnih del osnovnošolcev, ki so letos ustvarjali pod naslovom »Stročnice kot pravljična bitja«, saj je Generalna skupščina Združenih narodov leto 2016 razglasila za mednarodno leto stročnic.

Namen letošnjega mednarodnega leta je ozaveščati o prednostih in koristih prehrane z veliko stročnicami in spodbuditi potrošnike k večji uporabi, proizvajalce pa k večji pridelavi stročnic, kot so čičerika, grah, fižol, bob in leča. Pridelava stročnic je dokaj nezahtevna, običajno dobro obrodijo, pa tudi njihovo shranjevanje je dokaj enostavno. Uporaba stročnic v prehrani ima številne koristi za zdravje ljudi, prav tako pa stročnice pozitivno delujejo na tla, saj vsebujejo številne elemente, ki spodbujajo rodovitnost.  Z večjo proizvodnjo stročnic bi lahko tudi preprečevali pomanjkanje hrane v določenih predelih sveta.

beli T, avtor Polona Gorišek

Otroške radosti-Spoznavanje metuljev, Silvo Polovič

Strele, avtor Franci Strmecki

 

  • Date: 22. 4. 2016