Razstava steklenih mojstrovin Karlija Holeška je na ogled na gradu Podsreda do 31. julija 2016

Mojster Karli Holešek je bil rojen v zavetju kozjanskih gozdov, ki so nekoč gostoljubno sprejemali medse potujoče glažute, steklarske peči, rokodelce, mojstre. Le malo je danes sledov in tudi spomina na tiste čase, a morda je mladega Karlija prav to popeljalo med steklarje. Sam pravi, da je tako hotela usoda.

Končal je poklicno šolo v Rogaški Slatini, se zaposlil in se ob tem vztrajno izpopolnjeval. Njegova sposobnost in spretnost je vzbudila pozornost med vodilnimi v slatinski steklarni. Kmalu pa so te sposobnosti odkrivali in jih občudovali tudi v Združenih državah Amerike, kamor je priljubljeni mojster brušenega kristala leta in leta odhajal odkrivat in približevat skrivnosti ročnega dela po najimenitnejših blagovnicah in galerijah ameriškim kupcem od New Yorka do Los Angelesa.

Tudi v svojem tretjem življenjskem obdobju ostaja zvest steklu. Pravi, da se človek uči vse življenje. Še pomembnejša od učenja pa je Karlijeva ljubezen do stekla in mojstrskega reza, drobnega okrasja in prvin klasičnega brusa, do lepote, ki je v svoji popolnosti nedosegljiva in neizčrpna.

Dogodek bo popestrila Etno skupina Nojek.

Razstava bo na ogled do 31. julija 2016.

evabilo karli holesek

brusilec stekla Karli Holešek

Karli Holešek 1

Karli Holešek

  • Date: 7. 5. 2016